Pitbullos vers a tankönyvben

Néhány éve minden tanév elején, az új tankönyvek megjelenésével menetrendszerűen a tetőfokára hág az irodalmi szakértelem. Varró Dániel és Lackfi János után most Tóth Krisztina került a célkeresztbe. Az egyik legelismertebb költőnk, írónk ezúttal a radikális pitbull-tulajdonosokat haragította magára.

"Vicces lenne, ha csak annyi történt volna, hogy emberek egy csoportja a lehető legkomolyabban tiltakozik egy verses mondóka ellen. De nem vicces, mert Tóth Krisztina költő napok óta – olykor életveszélyes – fenyegető üzeneteket kap emailben és telefonon, amiért egy nyolc éve megjelent gyerekverskötetében olyan mondókát írt, ami egyesek szerint sértheti a pitbullokat" – írja Nyáry Krisztián Facebook-bejegyzésében a Magvető Kiadó oldalán.

"Amikor a vers keletkezett, javában érvényben volt – az Alkotmánybíróság által azóta belső jogi koherenciazavar miatt eltörölt – 35/1997. (II. 26.) kormányrendelet, amely megtiltotta a pitbull terrier bármely módon való szaporítását és tenyésztését, és a kutyafajt életveszélyes, harci kutyának minősítette" – írja Nyáry.  (HVG.hu)

Tóth Krisztina: Pitbull

Az ember,
ha kutyát
simogat,
izgul,
főleg, ha
a kutya
netalán
pitbull.

Pedig
nem is egy
ideges
fajta:
akkor is
harap
ha nem
akarja.

Mindegy,
az ember
lába
vagy karja,
a pitbull
aztat
szépen
lekapja.

Vagyis
ha éppen
sétálni
indul
az ember
jobb, ha
nem jön a
pitbull.

De ha jön,
akkor
ne simo-
gassa,
mert a ku-
tya őt
kettéha...

Szavazásra fel!



Belefér-e egy ilyen versért fenyegetés?

Megérdemli!
Pitbull tulajdonos vagyok, elhatárolódom a verstől.
Mit keres egy ilyen vers egy ilyen tankönyvben?
Nekem tetszik a vers!
Nincs ennél nagyobb bajunk?
Poll Maker


Facebook/Magvető

Megjegyzések